PrepSutra logo
PrepSutra





English
ShortCuts
GA Questions Asked in Canara Bank PO 23rd Dec 2018 in Shift I and Shift II

General Awareness Questions Asked in Shift-I

Q1. What is the full form of PCR

      Ans- Public Credit Registry

Q2. Who is the current president of Federal Reserve?

       Ans- Jerome Powell

Q3. How many Intangible cultural heritage (ICH) elements from India have been inscribed till date on the UNESCO’s Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity?

      Ans- 13

Q4. What is the new name of the Mughal Sarai Railway Station?

       Ans- Pt. Deen Dayal Upadhaya station

Q5.The parties of United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) started meeting from?

      Ans- 1995

Q6. Indian Navy's only aircraft carrier?

       Ans- INS Vikramaditya

 Q7. Which state recently started door-step facility for services?

        Ans- New Delhi

Q8. India recently signed US 35 bn dollar currency swap agreement with?

       Ans- UAE

Q9. World Billiards Championship was recently held at?

       Ans- Leeds,UK

Q10. Commonwealth games 2018 were held in?

        Ans- Gold Coast 2018

Q11 ‘Yudh Abhyas’ is an annual combat exercise between India and?

         Ans- US

Q12. Guinness world record for reading the largest number of books held in?

         Ans- Gadchiroli

Q13. India was ranked at what position out of 140 countries in World Economic Forum (WEF)’s Index on Most Competitive Economy for 2018?

         Ans- 58

Q14. First World Agriculture Prize was given to?

        Ans- MS Swaminathan

Q15. Name the app launched by IREPS(Indian Railways e-procurement system (IREPS)?

         Ans- Apoorti App

Q16. Name the 23-year old Indian scientist, who won the World Health Summit start-up award, 2018? 

        Ans- Roopam Sharma

Q17. India’s first Railway University is located at?

        Ans- Vadodara, Gujarat

Q18. ADB approved US 150 million dollar loan to establish the first multi-skills park in ?

         Ans- Madhya Pradesh(MP)

Q19. The world’s longest sea bridge is Zhuhai-Macao Bridge between China and?

         Ans- Hong Kong

Q20. “Deep Mahotsav” was recently held in Ayodhya on the banks of?

          Ans- River Saryu

Q21. Indian cricketer to be inducted in ICC Hall of Fame?

         Ans- Rahul Dravid

Q22. Who recently won Pritzker Prize?

         Ans- Balkrishna Doshi

Q23. Recently Wikipedia included which language?  

         Ans- Santhali

Q24. Who is the CM of Tripura?

         Ans- Biplab Kumar Deb

Q25. Best Indian institute as per Higher Education Survey? 

         Ans- IISC Bengaluru

Q26. Who is the new India – born Chief Economist of IMF?

         Ans- Gita Gopinath

Q27. World’s first AI news anchor was recently unveiled by?

         Ans- China

Q28. Who is the governor of Jammu & Kashmir?

         Ans- Satya Pal Malik

Q29. India’s rank in recent Ease of Doing Business rankings?  

         Ans- 77

Q30. Asian Development Bank (ADB) approved financing of up to $500 million for a multi-tranche financing facility (MFF) infrastructure project in at least 10 cities of which state? 

         Ans- Tamil Nadu

Q31. Parker Probe is a solar mission of?

         Ans- NASA

Q32. Dadasaheb national award 2018 was recently given to?

         Ans- Vinod Khanna

Q33. Which IIT built microprocessor “Shakti”?

         Ans- Madras

Q34. Sonam Wangchuk was recently awarded Ramon award, he is from?

         Ans- Education Field

Q35. Madhubani paintings is from which state?

        Ans- Bihar

Q36. Who is the head of the committee formedto look at selling of small and marginal oil and gas fields of state-owned Oil and Natural Gas Corp (ONGC) and Oil India Ltd (OIL) to private and foreign companies to boost domestic output?

         Ans- Rajiv Kumar

Q37. Brabourne Solar stadium is in which city?

         Ans- Mumbai

Q38. Which city made a record for record participation in the recent Yoga Day?

         Ans- Kota

Q39. Which cricketer recently became fastest to score 10,000 ODI runs?

         Ans- Virat Kohli

Q40. India’s rank in the Global Innovation Index? 

         Ans- 57

Q41. Which country was the runner-up of FIFA world cup 2018?

         Ans- Croatia

Q42. What was the theme of the recent Vigilance Week?

         Ans- Eradicate Corruption-Build a New India

Q43. Which IIT built microprocessor “Shakti”? 

         Ans- IIT Madras

Q44. What was the theme of 7thUnited Nations World Tourism Organization (UNWTO) (Headquarters: Madrid, Spain) Global Summit on Urban Tourism recently held?

         Ans- A 2030 Vision for Urban Tourism

Q45. Women of India National Organic Festival 2018 was inaugurated on 26th October 2018 by? 

         Ans- Maneka Gandhi

Q46. Brabourne Solar stadium is in which city?

        Ans- Mumbai

Q47. What was the name of the railway mission for ethics? 

         Ans- Mission Satyanishtha

Q48. Which University has discovered a new pigment from wild mushrooms which may help in fighting cancer?

         Ans- Goa University 

Q49. What is the theme of the 2018 World Tourism Day?

         Ans- Tourism and Digital transformation

Q50. Which Union territory becomes first UT to run 100% on solar power?

         Ans- Diu

 

General Awareness Questions Asked in Shift-II

Q1. International Aviation Summit was held in?  

       Ans- New Delhi

Q2. The 4th BIMSTEC 2018 was held in?

       Ans- Nepal

Q3. Mullaperiyar dam is in which state?

       Ans- Kerala

Q4. Which state shares a border with Myanmar?

       Ans- Mizoram

Q5. Rashid Khan (cricketer) belongs to which country?

      Ans-  Afghanistan

Q6. Bansagar project is in which state?

       Ans- Uttar Pradesh

Q7. Who is the judge of the International Court of Justice (ICJ)?

       Ans- Dalveer Bhandari

Q8. Pradhan Mantri Jan Arogya Yojan will give a cover of?

      Ans- Rs. 5 Lakh

Q9. International Aviation Summit was held in?

       Ans- New Delhi

Q10. Who was renominated as Chairman of Ethics Committee of Lok Sabha by the speaker Sumitra Mahajan recently?

         Ans- Lal Krishna Advani

Q11. India’s longest bridge is on which river?

         Ans- Brahmaputra

Q12. which cyclone-hit Odisha and Andhra Pradesh?

         Ans- Titli

Q13. Maharaj Mascot of which organization?

        Ans- Air India

Q14. Indian Railways launched a software of what name that will enable the Railways to keep track of punctuality of trains as well as freight and passenger earnings from anywhere in the country?

         Ans- e- Drishti

Q15. Who is present Chief Justice of India?

         Ans- Ranjan Gogoi (46th Chief Justice)

Q17. Which Indian airport is set to become the first airport in Asia to introduce face recognition-based passage system?  

         Ans- Kempegowda, Bengaluru

Q18. Tigress who was shot recently?

         Ans- Avani (from Maharastra)

Q17. Quit India movement launched by Mahatma Gandhi in which year?

         Ans- August 8, 1942

Q18. Ease of doing business ranking is on how many parameters?

         Ans- 10

Q19. Which is not one of the eight core sectors?

         Ans- Textile

Q20. Winner of 2018 Noble Peace Prize?

         Ans- Denis Mukwege, Nadia Murad

Q21. Beyond the Line book has been written by?

         Ans- Kuldeep Nayyar

Q22. Which Indian train crosses 180 Km/hr speed?

         Ans- Train 18

Q23. Who is Indian nominee in ICJ?

         Ans- Dalveer Bhandari

Q24. The National Mission for Clean Ganga partnered with UN Habitat to organize a policy dialogue- ‘Urban Cafe: River for Habitat’ in?

         Ans- New Delhi

Q25. Who won an alternative award -The New Academy Prize formed in protest to the Nobel Literature Prize? 

          Ans- Maryse Conde

Q26. Alphonso mango recently got GI tag it is from?

         Ans- Maharastra

Q27. When is world Elder Abuse day observed?

         Ans- June 15

Q28. Which actress won Smita Patil Memorial Award?

         Ans- Anushka Sharma

Q29. What does “D” stand for in TReDs?

         Ans- Discounting

Q30. India recently won Asia cup for?

         Ans- 7th time

Q31. Which country’s president will be the chief guest at India’s 70th Republic Day celebrations on 26 January 2019?

         Ans- South Africa

Q32. First Hydrogen Train started in?

         Ans- Germany

Q33. The early Warning system has been recently developed in which city?

        Ans- Kolkata

Q34. Union government has announced to lease which airport under PPP model?

         Ans- Thiruvananthapuram airport

Q35. According to the Global Wage Report 2018-19 “What Lies behind Gender pay gaps” published by International Labour Organization (ILO), on average, women are paid _____ less than men?

         Ans- 34%

Q36. India’s heaviest satellite for communication?

         Ans- GSAT – 11

Q37. Hockey World Cup 2018 held at? 

        Ans- Bhubaneshwar, Odisha

Q38. Ananth Kumar passed away, he was a?

         Ans- Union Minister for Parliamentary Affairs, and Chemicals and Fertilizers

Q39. Kartarpur corridor is between India and?

         Ans- Pakistan

Q40. Raj Kapoor award has been given to?

        Ans- Dharmendra

Q41. MSME Summit 2018 was inaugurated by?

         Ans- Ramnath Kovind

Q42. Which is the first state in the adoption of RERA?

         Ans- Maharashtra

Q43. Annual Startup India Venture Capital Summit 2018  was organized by?

         Ans- DIPP

Q44. One District One Product’ scheme was recently launched by President in?

         Ans- Uttar Pradesh

Q45. Who has been chosen for the 24th Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award for his contribution in promoting communal harmony, peace, and goodwill?

         Ans- Gopal Krishna Gandhi

Q46. Who has recently become the first Indian poet to be invited to record his poems at the Library of Congress in Washington D.C? 

         Ans- Abhay K

Q47. Whom has BSNL has made its brand ambassador? 

         Ans- Mary Kom

Q48. Which site was recently added to UNESCO World Heritage?

         Ans- Mumbai's Victorian

Q49. Which Film bagged the 'Best Foreign Film' Oscar Award?

         Ans- A Fantastic Woman

    

Canara Bank PO 2018 Exam Analysis and Good Attempt (Click Here)

IBPS Clerk Pre + Mains Previous Year Cutoff (Click Here)

IBPS Clerk Mains Previous Year Paper (Click Here)

2

Like



Write your comments here...

prepsutra-app-download android ios

Download the PrepSutra app

Download the app for Android devices and prepare on the go - anytime, anywhere!

Follow us on social media

Exams

Banking

Banking

SSC

Railway

Insurance

IIT JEE

Navigation

Support

©2021 PrepSutra. All Rights Reserved.