PrepSutra logo
PrepSutra





English
ShortCuts
IBPS Clerk Mains Exam Analysis and Asked Questions on 20th January 2019

IBPS Clerk Mains Exam Analysis

IBPS Clerk Mains Exam has successfully conducted on 20th January 2019. IBPS Clerk Prelims exam was held on 8th, 9th, and 15th December 2018. IBPS Clerk Prelims Result was released on 4th January 2019. Today, IBPS Clerk mains exam held in two Phase. And Now we are here with the detailed exam analysis to help students to understand the type and difficulty level of questions asked today. This analysis will help you to identify the latest trends of Banking Exams, and will also prove helpful for the upcoming SBI & IBPS Exams 2019. Today the level of IBPS Clerk Mains Exam was Moderate.

IBPS Clerk Selection Process

• Preliminary Exam

• Mains Exam

IBPS Clerk exam is complete in two processes Preliminary and Mains. All candidates who clear the Prelims exam then they will appear for Mains examination. There was no interview and Final merit list will be prepared based on mark secure in the Mains Examination. This year, there are a total of 7275 Vacancy for Clerk Post.

IBPS Clerk Mains Exam Analysis

English Language

English Section was of Moderate to Difficult level. There were 3 sets of Reading Comprehension. Reading Comprehension was based on the topics Health Diseases, Diet, water. In this section, Students need to chose what to do and what to skip wisely because in this section students need to maintain their accuracy.

Topic

No. of Question Level

RC

15 Moderate-Difficult

Sentence Rearrangement

5 Moderate-Difficult

Sentence Connector

5 Moderate

Double Fillers (New Pattern)

5 Moderate

Word Replacement

5 Moderate

Word Usage

5 Moderate
Total 40 Q Moderate-Difficult

 

Reasoning & Computer Aptitude

Reasoning Section was of Moderate to Difficult level. There were 5 sets of Puzzles and Seating Arrangement. Puzzles were Month based (Persons, months, dates, event), Box based, Year based (year, color), and Floor based (6 floors with 2 variables), And Seating Arrangement was based on Circular seating, Linear seating.

Topic

No. of Question Level

Puzzles and Seating Arrangement

25 Moderate-Difficult

Alphabets

2 Easy-Moderate

Direction and Distance

4 Moderate

Inequality

3 Easy-Moderate

Input-Output

4 Moderate

Coding Decoding (New Pattern)

3 Moderate

Syllogism

3 Easy-Moderate

Logical Reasoning

6 Moderate

Total

50 Q Moderate-Difficult

 

Quantitative Aptitude

Quantitative Aptitude was Moderate. There were 3 sets of Data Interpretation (Pie Chart, Bar Graph & Tabular) and one caselet DI.

Topic

No. of Question Level

Data Interpretation

20 Moderate-Difficult

Data Sufficency

5 Moderate-Difficult

Quadratic Equation

5 Easy

Quantity Comaprision

5 Moderate

Misecllaneous

15 Moderate

Total

50 Q Moderate

 

General & Financial Awareness

Q1. Who is the Chairman of HDFC Bank?

Ans- Deepak S Parekh

Q2. What is the current Reserve Repo rate?

Ans- 6.25%

Q3. Who is the chairman of the Indian Banking Association?

Ans- Sunil Mehta

Q4. Khelo India Games were held in which state?

Ans- Pune, Maharastra

Q5. What is the minimum paid-up capital for Small Finance Bank?

Ans- Rs.100 crore

Q6. Who is the head of the committee for Banks merger?

Ans- Finance Minister (Arun Jaitley)

Q7. BRICS Summit 2019 will be held in Country?

Ans- Brazil

Q8. Angelique Kerber hails from which country?

Ans- Germany

Q9. What is India's rank in the World Heritage site in Asia Pacific region?

Ans- India rank- 2nd

Q10. World's 1st thermal battery plant started in which state?

Ans- Andhra Pradesh

Q11. What is the difference between Exports and Imports called?

Ans- Balance of Trade

Q12. Where is the ICC Women's world cup T20 2018 held?

Ans- West Indies

Q14. World Economic Outlook published by?

Ans- IMF

Q15. Damdama Lake is Located in which state?

Ans- Haryana

Q16. The world's first blockchain bond 'Bond-I' introduced by which institution?

Ans - World Bank

Q17. How many branches Banks needs to have to an appoint Internal Ombudsman for customer complaints and redressal at the bank level?

Ans- more than 10 branches

Q18. Which movement was forest conservation in India in the 1970s?

Ans- Chiko Movement

Q19. What is the charge of filling a case in Lok Adalat?

Ans- No Fee

Q20. Aaron Finch is related to which sports?

Ans- Cricket

Q21. Recently the government has declared that how much percentage of demonetized money was back?

Ans- 99.3%

Q22. The Golden man Booker Prize 2018 is given for which book?

Ans- The English Patient

Q23. Stan Lee, who passed away recently is a comic writer, which of the comic works was he as associated?

Ans- Marvel Comics

Q24. Global Multidimensional Poverty Index is given by?

Ans- UNDP

Q25. HAL made missile launched by?

Ans- Tejas

Q26. What is India GDP growth rate forecast for the fiscal year 2018-19 for the next quarter?

Ans- 7.1%

Q27. Jan Dhan Darshak" app launched by?

Ans- Ministry of Finance

Q28. What is the maximum deposit per individual in the Payment Bank?

Ans- 1 lakh rupees

Q29. International Day Against Drug Abuse and Human Trafficking observed on which dates?

Ans- 26th June

Q30. Which Payment Bank introduced the cardless cash withdrawal from ATMs?

Ans- Airtel Payments Bank

Q31. The Roman Magsaysay Award 2018 winner Sonam Wangchuk and--------?

Ans- Bharat Vaswani

Q32. What is the validity of the cheque?

Ans- 3 months

Q33. Mahanadi River originates from which states?

Ans- Chhattisgarh

Q34. What is overdraft facility in PMJDY?

Ans- Rs. 10,000

Q35. What is minimum SIP investment in Paytm Money App?

Ans- Rs.100

Q36. Where is the venue of Academy Awards 2019?

Ans- Los.Angles, US

Q37. The registry where wilful defaults, pending files are seen is?

Ans- Public Credit Registry

Q38. What is the premium of auto insurance mandatory for all vehicle owners?

Ans- Rs. 750

Q39. What is the child sex ratio for males as per census 2011?

Ans- 943 Females

Q40. Who is the brand ambassador of Eat right movement which was launched by FSSAI?

Ans- Rajkumar Rao

 

IBPS Clerk Mains Exam 2018-19: Good Attempt

Subject

Good Attempt

English Language

27-31

Reasoning

30-32

Quantitative Aptitude

29-33

General Awareness

25-30

Total

115-130

 

2

Like



Write your comments here...

prepsutra-app-download android ios

Download the PrepSutra app

Download the app for Android devices and prepare on the go - anytime, anywhere!

Follow us on social media

Exams

Banking

Banking

SSC

Railway

Insurance

IIT JEE

Navigation

Support

©2021 PrepSutra. All Rights Reserved.