PrepSutra logo
PrepSutra





English
ShortCuts
Questions asked in IBPS PO Pre Exam 14th Oct 2018

Questions asked in Quant section of IBPS PO Pre Exam 2018 - 4th shift

Quantity Based Questions

Q1. A & B together can do a job in 4.5 days. If ratio of time taken of A to that of B to do this same work alone is 1 : 3.

      Quantity I: In how many days B alone can do this job?

      Quantity II: 18 days

      Ans - Q I =Q II

Q2. Two trains A & B are running with speed of 72kmph & 36kmph. Their lengths are in the ratio of 4 : 5.

       Quantity I: In what time train A crosses a platform of 500m?

       Quantity II: In what time train A will overtake train B (if in same direction) after they just meet?

       Ans - Q I < Q II

Q3. In a mixture, the ratio of milk & water is 6 : 1. If 14L mixture is withdrawn from it, then in resultant mixture, water left is 4L.

     Quantity I: Original quantity of the mixture.

     Quantity II: 35 L

     Ans - Q I > Q II

 

Missing Number Series

Q4. 89, 70, 87, 74, 85, ?

      Ans - 78

Q5. 23, 28, 38, 53, 73, ?

      Ans - 98

Q6. 730, ?, 82, 28, 10, 4

      Ans - 244

Q7. 500, 435, 385, 348, ?, 305

      Ans - 322

Q8. 2.5, 7.5, 26, 75, 148, ?

      Ans - 147

 

Miscellaneous

Q9. A right circular cylinder of radius 6 cm & height 14 cm is melted in small cubes of side 2 cm. How many cubes will be formed?

       Ans - 198

Q10. A shopkeeper marks his article 1000 Rs more than the cost price. If he gives a discount of Rs 700 and still he gets a profit of 20%. If he sold the article without any discount, what will be his profit %?

       Ans - 6623\frac{2}{3}

Quadratic Equation

Q11. x2 + 2x - 3 = 0

        y2 - 6y + 8 = 0

        Ans - x < y

Q12. x2 - 11x + 24 = 0

         y2 + 4y - 8 = 0

        Ans - x > y

Q13. y2 - 18y + 65 = 0

        x2 - 26x + 169 = 0

       Ans - x \geq y

Q14. 3y + 18 = 50 - 5y

         x2 = 16

        Ans - x\leq y

Q15. x2 + 2x = 0

         y + 4 + 4y\frac{4}{y}= 0

        Ans - x\geq y

 

Data Interpretation

Direction: ( Q16 - Q21)

The pie chart shows the number of students in % appeared for the exam in weekdays & weekend together.

Total no. of students appeared in weekdays & weekend together = 4000

Total no. of students appeared in weekends = 2500

Q16. What is the central angle of the total number of students from Shift I?

         Ans - 54o

Q17. If the number of students appeared in Shift-IV in a weekend is 60% of the total number of applied in Shift-IV in a weekend then find the total no. of Applied in Shift-IV in a weekend?

        Ans - 1250

Q18. If 40% of students passed out of students appeared in Shift-III in a weekend then what is no. of passed student in Shift III in a weekend?

        Ans - 350

Q19. What is the average of the total number of students in Shift I, II & IV?

        Ans - 1000

Q20. If the number of male students appeared in Shift-I in a weekend is 60% of total no. of students applied in Shift-I in the weekend then what is the ratio of male & female appeared in Shift-I in a weekend.

        Ans - 3 : 2

Q21. What is the difference between the number of students appears in Shift II & Shift III in weekdays?

        Ans - 725

 

Questions asked in Quant section of IBPS PO Pre Exam 2018 - 2nd shift

Missing Number Series

Q1. 37 40 70 370 ? 33370

       Ans - 3370

Q2. 24.22 22.9 25.5 20.3 ? 9.9

       Ans - 30.7

Q3. 65 69 60 76 51 ?

       Ans - 87

Q4. 6 13 30 56 ? 131

       Ans - 90

Q5. 11 20 38 ? 101 146

       Ans - 65

Caselet DI

Total 220 students were present in class 10 and class 12. Class 10th students were 60 more than class 12 number of male students such that if 5 students were removed from females and added to males then no. of females will be 50% of a total number of class 12 students. In class 10th, the number of female students were 30 more than males.

Q6. Find the ratio of males in class 10 to class 12.

Q7. Find the total number of female students in class 12.

Q8. Find the total number of students in class 12.

Q9. Find the difference between male of class 12 to female of class 12.

Q10. Find the total number of female students in class 10.

Reasoning

Puzzles

There are 5 persons who go for work on five days of the week starting from Monday to Friday. E goes on Tuesday. There is no one between E and Yoga. F does not go on Friday. There is only one person between F and Yoga. There are three persons between M and cooking. Painting is done immediately before K. Singing is done somewhere after cooking. S goes immediately before gardening.

Q1. How many persons are between F and M?

       Ans - 3

Q2. Who goes on Friday?

       Ans - M

Q3. Who does the cooking?

       Ans - F

Q4. How many persons are between cooking and Yoga?

       Ans - 1

Q5 Who goes on Monday?

      Ans - F

 

Here, You can know the detailed analysis of IBPS PO Pre 13th Oct 2018

Shift - 1

Moderate (click here to view 1st shift Analysis)

Shift - 2

Moderate (click here to view 2nd shift Analysis)

Shift - 3

Moderate (click here to view 3rd shift Analysis)

Shift - 4

Moderate (click here to view 4th shift Analysis)

 

Here, You can know the detailed analysis of IBPS PO Pre 14th Oct 2018

Shift - 1

Moderate (click here to view 1st shift Analysis)

Shift - 2

Moderate (click here to view 2nd shift Analysis)

Shift - 3

Moderate (click here to view 3rd shift Analysis)

Shift - 4

Moderate (click here to view 4th shift Analysis)

 

                 IBPS PO Previous year paper with Answer

                IBPS Clerk Previous year paper with Answer

2

Like



Write your comments here...

prepsutra-app-download android ios

Download the PrepSutra app

Download the app for Android devices and prepare on the go - anytime, anywhere!

Follow us on social media

Exams

Banking

Banking

SSC

Railway

Insurance

IIT JEE

Navigation

Support

©2021 PrepSutra. All Rights Reserved.